Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ζωντανοί σε βάθος 700 μέτρων


Με την αισιοδοξία που δίνει η είδηση ότι είναι ζωντανοί οι 33 ανθρακωρύχοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και 17 ημέρες σε ορυχείο στην περιοχή του Σαν Χοσέ στη Χιλή, έχει ήδη ξεκινήσει ο αγώνας για τον απεγκλωβισμό τους.
Εχθρός είναι ο χρόνος, καθώς ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για τετράμηνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
Οι ανθρακωρύχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε βάθος 700 μέτρων και μέσω μικροκάμερας των συνεργείων διάσωσης έγινε γνωστό ότι βρίσκονταν στη ζωή, ενώ ακολούθως έγινε δυνατή και ανταλλαγή μηνυμάτων.
Όπως δήλωσε σπηλαιολόγος, θα πρέπει να τους ενυδατώνουν συνεχώς, επειδή στη θερμοκρασία των 33ων βαθμών που βρίσκονται, το σώμα χάνει διαρκώς υγρά και αφυδατώνεται.
Όλοι τους εκτιμάται ότι θα έχουν προβλήματα όρασης όταν βγουν έξω.

Δομίκες αλλαγές


Η κυβέρνηση μελετά μία νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου ώστε να γίνει πιο αποδοτικό, δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Πεταλωτής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μεγάλες αλλαγές που ήδη βρίσκονται υπό επεξεργασία, τονίζοντας ότι υπάρχει κυβερνητικό σχήμα το οποίο δούλεψε σκληρά για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και πρόσθεσε εμφαντικά ότι προέχουν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα.
Ο ανασχηματισμός έρχεται...

Η μάχη της Αρκτικής


Αγώνα δρόμου άρχισαν οι χώρες που βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό, για τον προσδιορισμό περιοχών αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης.
Οι Ρώσοι ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου και οι Καναδοί μαζί με τους Αμερικανούς στις αρχές Αυγούστου, ερευνητικές αποστολές με στόχο τη χαρτογράφηση του βυθού κοντά στον Βόρειο Πόλο.
Η ικανότητα κάθε χώρας να διεκδικήσει ένα κομμάτι θα καθορίσει την ευημερία της τις επόμενες δεκαετίες, υποστηρίζει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ρωσικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου.
Ο βυθός της Αρκτικής μπορεί να κρύβει περισσότερο από το 1/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πάνω από το 1/10 των αποθεμάτων πετρελαίου.

Πυρετός διαβουλεύσεων


Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται τα κόμματα για την επιλογή των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων, καθώς τα εκλογικά επιτελεία θέλουν να κλείσουν τις μεγάλες εκκρεμότητες πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στην περιφέρεια της Αττικής το κυβερνών κόμμα φαίνεται να προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά απέναντι στο Βασίλη Κικίλια.
Στο δήμο της Αθήνας για το κυβερνών κόμμα παραμένει στο τραπέζι η πρόταση του Φώτη Κουβέλη, για υποψηφιότητα που θα στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, την Ανανεωτική Αριστερά και τους Οικολόγους.
Σε αυτή την περίπτωση ένα από τα ονόματα που ήδη συζητούνται, είναι ο συνήγορος του πολίτη Γιώργος Καμίνης.
Η στήριξη που προσφέρει στο Νικήτα Κακλαμάνη ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αποτελεί εστία τριβών στο ΛΑΟΣ.
Σήμερα συνεδριάζει η ΚΟ του κόμματος για να αποφασίσει ποιος θα είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης του κόμματος στην Αττική.
Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι βουλευτές Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρωταθλητές στην ακρίβεια


Ακριβότερα έως και 88% αγοράζει ο Έλληνας σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τα ίδια προϊόντα πολυεθνικών εταιριών.
Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, το γιαούρτι στην Ελλάδα κοστίζει ακριβότερα κατά 65% από ότι στη Γαλλία, το παιδικό γάλα το αγοράζουμε πιο ακριβά κατά 83% από ότι στην Ισπανία, για μια οδοντόκρεμα πληρώνουμε 88% ακριβότερα από ότι στη Γαλλία και για το φρέσκο γάλα 21% περισσότερα από ότι στη Γερμανία.
Εάν τώρα υπολογίσουμε και την αυξημένη φορολογία στη χώρα μας, τότε πληρώνουμε ακόμα ακριβότερα τα συγκεκριμένα είδη.

Κυκλοφοριάκες αλλαγές στη Βουλιαγμένης


Για τις ανάγκες αποκατάστασης της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του φρέατος Αγίου Βασιλείου, κρίθηκαν αναγκαίες οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Από την Τρίτη 24 Αυγούστου θα περιοριστεί σταδιακά το πλάτος του οδοστρώματος της στα 6 μέτρα μεταξύ των οδών:
Τζαβέλα και Αγίου Βασιλείου, για το ρεύμα κυκλοφορίας προς Γλυφάδα.
Πανταζή και Αγίου Βασιλείου, για το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Βολές κατά της Ελλάδας


Σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, ο υπουργός εξωτερικών της Σλοβακίας υπεραμύνθηκε της απόφασης της χώρας του να μη συμμετάσχει στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, αφήνοντας αιχμές κατά των πολιτικών της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα ο Mikulas Dzurinda, εξέφρασε την άποψη ότι η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ένα λάθος, διότι στηρίζει πολιτικούς οι οποίοι μέσα σε 20 χρόνια έφθασαν το ύψος του χρέους από το 25% στο 150% του ΑΕΠ.

Πυρκαγιά στο Highspeed 1


Πυρκαγιά λόγω θραύσης του σωλήνα επιστροφών πετρελαίου του κυλίνδρου της κύριας μηχανής και διαρροής πετρελαίου σε οχετό καυσαερίων, εκδηλώθηκε χθες βράδυ στο αριστερό μηχανοστάσιο του Highspeed 1, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άνδρου και Τήνου με 226 επιβάτες.
Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από το πλήρωμα, χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός.
Το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του με μειωμένη ταχύτητα και κατέπλευσε τελικά στην Τήνο λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, όπου και απαγορεύτηκε ο απόπλους του από τη λιμενική αρχή.
Οι επιβάτες προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με άλλα πλοία.