Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Περιμένουν να προσγειωθεί η Κατσέλη


Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός.
Οι περισσότερες αλλαγές έχουν κλειδώσει.
Βασική αιτία καθυστέρησης είναι ότι η Λούκα Κατσέλη ταξιδεύει την ώρα αυτή αεροπορικώς και δεν μπορεί να υπάρχει επικοινωνία μαζί της, για να της ανακοινωθεί το τι πρόκειται να συμβεί με τη συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση.
Το αεροπλάνο της αναμένεται να προσγειωθεί περίπου στις 11 και μισή.
Μέχρις στιγμής έχουν κλείσει οι Δημήτρης Δρούτσας για το υπουργείο Εξωτερικών με αναπληρώτρια τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος για το υπουργείο Υγείας, ο Κώστας Σκανδαλίδης για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπυξης και ο Γιάννης Ραγκούσης για το νέο υπουργείο Προεδρίας.
Υφυπουργός Ανάπτυξης φέρεται να αναλαμβάνει η Μιλένα Αποστολάκη και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα για τα ΜΜΕ ο Τηλέμαχος Χυτήρης.
Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φαίνεται να οδεύει ο Χρήστος Παπουτσής.

55 χρόνια μετά...


Νύχτα 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955.
Ένας εξαγριωμένος όχλος ξεχύνεται στους ρωμαίικους μαχαλάδες της Κωνσταντινούπολης και ρημάζει σπίτια, καταστήματα, εκκλησιές, σχολειά, περιουσίες, ζωές.
Χτυπούν καταστηματάρχες και νοικοκυραίους, κατεβάζουν προθήκες, τσαλαπατούν εμπορεύματα, πυρπολούν.
Την προηγούμενη, 5 Σεπτεμβρίου, ένα μασούρι δυναμίτιδας έχει εκραγεί στον κήπο του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη, σπάζοντας μερικά τζάμια και πυροδοτώντας ένα πογκρόμ διώξεων κατά των Ρωμιών.
Ο τουρκικός τύπος παρουσιάζει την καταστροφή ως ολοκληρωτική.
Η νύχτα των Σεπτεμβριανών του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίσθηκε ως η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης και κατέλαβε τη δική της σελίδα στην ιστορία της επί δεκαετίες διωκόμενης Ρωμιοσύνης από τα χώματα της απέναντι όχθης του Αιγαίου.

Σκέπτεται και συσκέπτεται...


Μπορεί και απόψε να ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.
Εδώ και ώρες ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στο γραφείο του στη βουλή, έχει διαδοχικές συναντήσεις με συνεργάτες του και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και επεξεργάζεται τα δεδομένα που θα οδηγήσουν στις τελικές του αποφάσεις.
Υπό αναχώρηση φαίνεται να είναι οι "αντάρτες" των υποψηφιοτήτων των περιφερειακών εκλογών.
Δεν αναμένεται πάντως να τύχουν όλοι τους ενιαίας αντιμετώπισης.
Το μέγεθος του ανασχηματισμού προβλέπεται ευρύ, με στόχο την ανάκτηση της θετικής εικόνας του Πρωθυπουργού, η οποία έχει τρωθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες από τις αρνήσεις μεγάλου αριθμού κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ να ριχτούν στη μάχη της κάλπης.

Ελεύθερος τελικά ο Μαντέλης


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους θα παραμείνει τελικά ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην υπόθεση της Siemens.
Το συμβούλιο εφετών Αθήνας έλυσε τη διαφωνία που είχε προκύψει ανάμεσα σε εφέτη ανακρίτρια και εισαγγελέα, υιοθετώντας την άποψη της ανακρίτριας και επέβαλε στον Τάσο Μαντέλη εγγυοδοσία 200.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Η πρόταση του εισαγγελέα, ήταν να προφυλακιστεί ο πρώην υπουργός.

Σκληραίνει το πόθεν έσχες


Αυστηρότερο καθεστώς πόθεν έσχες προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να εντοπίσει χρήμα από παράνομες δραστηριότητες και να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα.
Οι ελεγκτές θα ζητούν από τους πολίτες ανά πάσα στιγμή και απροειδοποίητα, να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την προέλευση των χρημάτων για την αγορά περιουσιακών στοιχείων σημαντικής αξίας.
Ο φόρος που θα επιβάλλεται σε όσους δεν μπορούν να αποδείξουν από που απέκτησαν κάποιο περιουσιακό στοιχείο θα είναι 45%.
Το ίδιο θα συμβεί και για τις καταθέσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό, χωρίς οι δικαιούχοι να πληρώνουν φόρους.

Παράδοση κειμηλίου


Ιστορικό κειμήλιο που βρισκόταν στο προξενείο της Ελλάδας στην Οσάκα κατά την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, παραδόθηκε πρόσφατα στον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στο Ντάργουϊν.
Πρόκειται για ένα μεταλλικό κουτί, που χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή νομισμάτων στο προξενείο της Ελλάδας στην Οσάκα.
Το κουτί βρισκόταν για χρόνια στην κατοχή του γιου του τότε Έλληνα πρόξενου στην Οσάκα, η οικογένεια του οποίου κατέφυγε στην Αυστραλία όταν ξέσπασε ο πόλεμος.